Mäktiga Chichen Itza

Sista delen om den organiserade turen i Mexiko. Och det är dags för det som jag ser som utflyktens höjdpunkt. Chichen Itza, som gått från att vara en Mayastad på 500-900-talet efter Kristus till att överges på 1400-talet, och numera lockar massor av turister.

Biljetter ingår i utflyktens pris, guiden delar ut dom till oss, vi passerar entren och går längs en väg kantad av souvenirstånd. Om man ska försörja sig, varför satsar man på att sälja samma varor som sina konkurrenter, som dessutom befinner sig bara några meter ifrån en? Vi kommer fram till den stora öppna ytan och ser El Castillo resa sig framför oss. Byggnaden var ett tempel åt mayafolkets gud Kukulcàn, som framställs som en befjädrad orm.
Medan guiden pratar på om mayakalendern så säger min nyfunna finska bekant precis det jag tänker ”Det känns inte alls som att jag är på en historisk plats.

När jag tänker på känslan på en historisk plats tänker jag på en slags mystik och vördnad. Det här är den totala motsatsen. I utkanterna är det fullt av försäljare som skriker efter en, och dom har några slags visselpipor som ger ifrån sig ett högljutt ljud som väl ska påminna om en jaguar. Och detta ljud hörs ideligen över Chichen Itza då dom blåser i dom i hopp om få potentiella kunders uppmärksamhet.

Medan guiden pratar tröttnar jag och lämnar gruppen för att fota andra byggnader. Trots mitt negativa intryck fascineras jag av dom mäktiga byggnaderna och deras detaljrikedom.

Här ser vi den största historiska bollplanen i Amerika. Spelets regler, ifall förlorarna offrades efter matchen och hur vanligt det var, finns det olika teorier om. Men spelet verkar ha gått ut på att försöka få bollen genom ringarna som sitter på 6 meters höjd, och dom enda kroppsdelar som fick användas var höfter, lår och överarmar.

Jag går ytterligare en bit in innan jag tröttnar på alla försäljare och beger mig ut. Där pratar jag med finländarna i väntan på att resten av gruppen ska komma ut. Sedan är det dags att luta sig tillbaka i bussen och åka tillbaka till våra hotell efter en lång dag med många sevärdheter.

Även om Chichen Itza inte blev som jag tänkt mig hade jag inte velat ha det osett då byggnaderna är så sevärda. Men jag är väldigt glad att jag även fick se ruinerna i Coba och där fick uppleva det där lugnet och mystiken som jag önskade. Så dessa två tillsammans gjorde det till en fantastisk dag.

22 kommentarer

    • Jag är dessutom ljudkänslig, så det gjorde säkert att jag stördes ännu mer av det.
      Men byggnaderna var trots allt fina att se och fota, och nu kan jag njuta av bilderna här hemma- under tystnad. Haha…

      Gilla

  1. Fasen vad mäktigt ändå att ha sett Chichen Itza. Men förstår att svärmande turister och försäljare förstör upplevelsen. Man har liksom en bild av hur något ska vara, men i verkligheten blir det liksom lite ”jaha”… Fick den känslan när jag var vid Stonehenge för några år sedan.

    Gilla

    • Vad tråkigt att Stonehenge inte levde upp till dina förväntningar. Hoppas att resten av resan var trevlig, och kanske du hittade en plats som var bättre än du trodde precis som det blev för mig med ruinerna i Coba.

      Gilla

  2. Du har varit till Chichen Itza, sett dessa byggnader, som är så sevärda, du får suga på den karamellen och det är jag helt säker på att du gör. Tyvärr är det så, de flesta gånger nu när turismen har blivit så stor och omfattande att försäljarna tänker enbart på att förtjäna pengar och glömmer bort att förmedla mystiken som finns där. För den finns givetvis där även om ”mammons” tjänare ser till att förstöra den. En så vanlig åkomma över allt. Även här förstör man känslan i mångt och mycket i jakten på att förtjäna pengar på turisterna. Själen försvinner …Naturligtvis undrar även jag här ibland varför man säljer likadana souvenirer i olika stånd. Sånt händer även här.

    Tack Jossu, för att kunde hänga med på en väldigt intressant resa!

    Glad Påsk!

    Gilla

    • Här i mitt tysta, försäljarfria hem smakar karamellen riktigt bra och jag gläds både åt att ha sett det i verkliga livet och att kunna njuta av bilderna.
      Ibland undrar jag om affärerna inte skulle gå bättre om försäljaren bara stod tyst. Eller så är det en kulturkrock och jag är en av få som undviker påflugna försäljare och restauranger med personal som står utanför och försöker locka in mig?
      Glad påsk!

      Gilla

  3. Där blev det onekligen en rejäl kulturkrock. Finns det nåt värre än högljudda närgångna försäljare? Ja, visst är det aningen oschysst att tänka så, de måste ju sälja nåt för att överleva. Precis som du gillar jag inte säljarna. De stör mig bara.

    Sedan undrar jag hur man med de kroppsdelar du nämnde kan få bollen genom hålet. Låter som fysiskt omöjligt om jag ska vara ärlig.

    Vet inte riktigt varför, men pyramiderna och resten av byggnaderna för mina tankar till kinesiska muren och delvis till de forna öststaterna…

    Gilla

    • Jag förstår att man måste försöka sälja sina varor, men blir det verkligen bättre av att vara högljudd? Om jag skulle vilja köpa en souvenir hade jag valt en försäljare som står tyst och låter mig titta i lugn och ro.

      Jag förstår inte heller reglerna. Nuförtiden kallas sporten ”ulama” och när jag ser youtubeklipp verkar det vara väldigt svårt att ens återfå höjd på bollen när den rullar längs marken.

      Gilla

  4. Visst är det otroligt med dessa byggnader som är så gamla och fortfarande går att besöka. Vilket hårt arbete som utfördes med de enorma stenarna. Intressant plats du besökte. Tråkigt med visselpipor osv som gör att den rätta känslan inte infinner sig. Önskar en fortsatt Glad Påsk

    Gilla

    • Försäljarna dras till sevärdheterna men jag har nog aldrig varit med om något sånt här tidigare.
      Det jag upplevt är att dom högljudda försäljarna står på gatorna utanför sevärdheten, och innanför är det antingen tomt på försäljare eller så står dom tysta.

      Gilla

  5. Kan absolut relatera till känslan där! Vi var aldrig i Chichen Itza när vi var i Mexico, men jag minns när vi var i Thailand och åkte till James Bond Island, då var känslan detsamma, alldeles för turistigt och proppfyllt av försäljare.

    Nu bor jag ju i en stad som också är ständigt proppfull av turister och därmed försäljare vid alla stora attraktioner, typ Sagrada Familia…. jag undviker det som pesten 😉

    Vi har iaf en liten souvenir av Chichen Itza hemma, och jag tänker att det är ändå häftigt att du faktiskt har sett det i verkligheten och att vi följa med 🙂

    Gilla

    • Att en plats är turistig och full med försäljare kan verkligen ta bort charmen. Men jag har nog aldrig varit med om att jag betalat inträde till en plats och det finns högljudda försäljare där inne. T.ex utanför Grand Palace i Bangkok fanns det högljudda försäljare men inne i tempelområdet var det lugnt.

      Jag kan tänka mig att du redan sett dom större turistattraktionerna och har hittat andra mer turistfria platser som fångat ditt hjärta och som du kan besöka i lugn och ro.

      Gilla

  6. Det där är nog en vardag nu vid nästan alla stora turistattraktioner, tyvärr.

    Försäljarna hopar sig på dessa platser.

    Men du fick i alla fall se i verkligheten Chichen Itza.

    Carin

    Gilla

  7. Vi var och besökte Chichen Itza för åratal sedan. Byggnaderna är verkligen fascinerande. Det var en del folk där, men inga högljudda försäljare på den tiden. De som var där gjorde inget väsen av sig, och jag köpte en liten gudastatyett som minne av platsen. Det är så synd att så många historiska platser har blivit som ett stort kommersiellt jippo nerlusat med folk, där kontakten med det mystiska går förlorad.

    Gilla

  8. Så ledsamt med alla försäljare som förstör. Vi var vid Chichen Itza som sista stopp på vår rundresa i Mexico 2018 och tror inte det existerade några försäljare då. Vi bodde strax utanför så vi gick dit på sen eftermiddag och var till slut nästan ensamma på det enorma området. Visst kan det ha förändrats men det här lät inte kul. Du får ändå glädja dig åt att du sett ett av världens sju nya underverk!

    Gilla

  9. Vad spännande det låter! men tråkigt med alla försäljare som drar ner helhetsbetyget ..Men häftigt ändå att ha gjort/upplevt det<3

    Hoppas du hade en mysig påsk!

    Kram

    Gilla

  10. Fantastiska byggnader! Men förstår din känsla. När vi vandrade runt vid Machu Picchu Var det tusentals människor. Men jag koncentrerade mig på byggnaderna och naturen. Vi vandrade runt där i 8 timmar och jag tog hundratals foton. Och på nästan alla foton ser det nästan helt öde ut, som om vi var själva. Och det är så jag väljer att minnas det. Jag, min man och Machu Picchu!

    När vi var vid Kinesiska muren hade min man varit där flera gånger förut och lärt sig var det var minst folk. Han visade mig även en del av den gamla orenoverade muren och det var det mest fascinerande.

    Härligt att du ändå är nöjd med besöken!

    Gilla

    • Bra inställning! För mig fungerar det lite likadant, nu när jag tittar på bilderna tänker jag inte på alla försäljare och ljud utan bara på byggnaderna. Det måste ha varit underbart att besöka Machu Picchu och Kinesiska muren, vilka minnen för livet.

      Gilla

  11. Så tråkigt med försäljarna, en plats som det där vill man ju låta sig omslutas av – känna historiens vingslag – drömma sig bort till en annan tid – försöka förstå hur där kan ha sett ut en gång i tiden. Usch, jag blir beklämd av att läsa. Tur att ljuden inte hörs när jag ser dina bilder.

    Gilla

Lämna en kommentar