Inte som förväntat, men bra ändå

Tillbaka till den guidade turen i Mexiko där det senaste inlägget handlade om vårt korta stopp i staden Valladolid. En tur som började med kaos men som gav mig guldkorn både när det gäller upplevelser och bekantskaper. I ruinerna i Coba hörde jag ett par prata finska, jag sa ”hej” till dom på finska och sedan dess hade vi pratat när tillfälle gavs. Som på parkeringen i Coba när vi undrade vilken av dom två bussarna som var vår, för vi hade olika minnen av hur bussen såg ut utanpå. Det svenska paret, som jag också blivit bekant med, undrade om vi inte hade hört när guiden sagt vilket nummer bussen hade, för att vi skulle kunna hitta rätt. Det hade jag men eftersom vi hade fastnat i en diskussion om bussens utsida så låg mitt fokus där, och minnet av numret hade tillfälligt förträngts. Man ska inte ha för höga förväntningar på mig. Haha…

I Valladolid hade vi inte fått tid att talas vid men vid detta stopp, med det läckra namnet Chichikan, får vi tillfälle till det. Guiden pratar på så länge att vi tappar fokus och börjar prata med varandra istället. På detta stoppet kan vi bada i en cenote, ta en tequilaprovning och äta lunch. Kvinnans make vill inte bada i cenoten så vi kommer överens om att han ska vänta på oss på restaurangen, som ingen av oss kan komma ihåg vart den ligger trots att guiden berättat det.
Innan inträdet samlas vi kring en shaman som ska be gudarna om tillåtelse för att vi ska få besöka cenoten som är helig för maya-folket. Efter ceremonin som inkluderar vatten med örter i som droppas på våra händer samt rökelse får vi gå in- genom att passera flera bord med souvenirer som vi ska lockas att köpa. Innan vårt besök i Valladolid var guiden noga med att poängtera att souvenirer var dyrare där, och att det var billigare att köpa dom vid cenoten. Runt borden går andra turister som tagits hit. Allt känns bara som en turistfälla och min entusiasm avtar.

Och den avtar ännu mer efter att jag och kvinnan lämnat av hennes maken vid en bar och går för att byta om inför badet i cenoten. I och med alla turister som körts hit är kön till omklädningsrummen lång. Vi bestämmer oss för att det bästa är att gå och se cenoten för att stilla nyfikenheten, sedan äta lunch och eventuellt bada efteråt när kön förhoppningsvis minskat. Vi möts av en vacker plats, och en cenote långt där nere dit man måste ta sig nedför en lång trappa. Hon är avskräckt av trappan och jag känner att jag är nöjd med mitt tidigare cenote-bad i Aktun Chen och därför inte nödvändigtvis måste bada. Så vi är överens om att bege oss tillbaka till baren och lägga tiden på att äta lunch i lugn och ro istället. Så istället för det förväntade badet fick jag umgås med två härliga finländare. Inte dumt alls.

I baren bjuder dom mig på en Corona innan vi går till restaurangen för att avnjuta buffen av mexikansk mat. Maten ingår i utflyktens pris men vi får betala för drickan. Servitören tror att dom är mina föräldrar, lite gulligt.

När det är dags att låmna restaurangen för att gå tillbaka till bussen börjar regnet vräka ner. Som tur är har jag ett paraply med mig som jag och kvinnan tränger ihop oss under. Efter ett toalettbesök hoppar vi in i bussen för att åka mot dagens sista stopp. Ett stopp jag åker till med höga förväntningar.

14 kommentarer

  1. Cenote hade jag aldrig hört talas om. Googlade och måste säga att bilderna jag hittade påminde om Blue Lagoon på Island – vad gäller färgen alltså. Förstår helt och hållet att killen inte ville bada och att sedan du och hans fru tog samma beslut. det såg så ogästvänligt ut, helt bortsett från trappan. Nedför går ju an, men uppför…

    Vad tyckte du om den mexikanska maten då?

    Gilla

    • En cenote jag badade i och som jag skrivit om tidigare, Aktun Chen, var som en grotta med knallturkost vatten. Väldigt olik denna. Så det var kul att se en annan variant, men ett bad kändes inte nödvändigt.

      Jag bör kanske inte uttala mig då jag bodde på ett all inclusive-hotel och i övrigt bara åt på den här restaurangen. Jag hittade under min semester några favoriter men överlag tyckte jag att maten var ok men inte mer än så.

      Gilla

  2. Tyvärr blir det väl så ibland att man får åka till riktiga turistfällor när en åker med på organiserade utflykter. Samtidigt är det ett enkelt och bra sätt att komma till platser man vill besöka. En får ta det onda med det goda. Ska bli spännande att se var du hamnar vid nästa stopp!

    Gilla

  3. Åååh, härliga Mexico, där var vi för några år sedan, väldigt fint ❤ Vi badade också i Cenote och jag minns hur det bara kryllade av fiskar som kom och nafsade när man simmade runt 😀 Älskade också maten där, mums! Vi var i Playa del Carmen, Cancun och Tulum och vi simmade också med delfiner ❤ ( hade vi nog dock inte gjort idag… iaf inte på det viset) Ett vackert land är det iaf 🙂

    Gilla

    • Det låter som att du hade en härlig resa. I den cenoten jag badade i fanns det också fiskar. Dom höll till precis vid trappan som ledde ner till vattnet så jag tyckte att det var lite läskigt att kliva i och upp.

      Gilla

  4. Guidade resmål kan ibland bli riktiga turistfällor. Men väldigt smidigt ibland än att uppsöka platser helt själv.

    Men en trevlig och mysig utflykt låter det som det blev ändå.

    Ha en fin söndag.

    Carin

    Gilla

  5. Det händer lite nu och då att man hamnar i dessa turistfällor och visst förtar de en del av glädjen, Skönt då att kunna ändra och göra något helt annat för sin egen del.

    För min del är Cenote något helt nytt, jag kände inte ens till ordet så tack för den ”upptåckten”. Spännande omgivning var det onekligen.

    Du har ju förmågan att ta vara på upplevelser ändå, känna dig in helt enkelt. En gåva på sitt sätt. Ser framemot ditt nästa inlägg!

    Gilla

    • Det var samma sak för mig innan min Mexikoresa. Jag läste att om man åker till Yucatanhalvön så måste man passa på att bada i en cenote. ”Ok… och vad är det?” tänkte jag.
      Jag försöker se det positiva i varje upplevelse och göra det så bra och minnesvärt som möjligt, utan att blunda för det negativa och skriva ett inlägg på bloggen där jag låtsas att allt är felfritt.

      Gillad av 1 person

  6. Det såg lite mörkt ut att gå ner för alla trapporna. Stor skillnad mot den du var i, Aktun Chen. Det blir inte alltid som man tänkt sig men bra ändå i slutet.

    Gilla

  7. Hade inte heller hört talas om cenote, men det såg ju väldigt häftigt ut på bilderna. Och alltid trevligt att träffa landsmän- och kvinnor på resorna 🙂

    Gilla

  8. Spännande resa och utflyktsmål. Ibland hamnar man tyvärr vid turistfällor. En erfarenhet rikare det också 🙂 Kanske bara skönt med svalkande regn i hettan?

    Gilla

Lämna en kommentar