27/1 Dans och Färger

Jag har tagit mig tillbaka längs den raka vägen men vid en stor rondell är det dags att svänga, för jag ska ta mig till området Barrio Italia. När jag har nått Bustamante-parken stannar jag upp och lyssnar. För mina öron nås av vacker musik, det låter som något från det glada 20-talet. Jag tittar mot musikens riktning och ser en grupp människor som står och tittar på något, och min nyfikenhet för mig ditåt.
Det är en varm sommarkväll. Och i värmen dansar flera samspelta par. På ett plakat känner jag igen orden lindy hop, charleston och jitterbugg. Jag sätter mig ner för att titta på dom dansande och får känslan av att ha kastats tillbaka 100 år, fast med modernt klädda människor.


Efter en kort vilopaus vid denna uppvisning går jag vidare till Barrio Italia och kvarterets färgglada hus och street-art. Där hinner jag strosa runt i lugn och ro innan klockan börjar bli så pass mycket att det är dags att börja gå tillbaka mot mitt hotell. Det blir mörkt mellan halv nio och nio på kvällen, och jag har noterat att efter det är det inte så mycket folk ute på Santiagos gator. Men ikväll verkar det bli ett undantag. För vid rondellen har det satts upp en stor scen för en utomhuskonsert och det är en lång, lång kö fram till den. Jag tar mig fram igenom folkvimlet omkring scenen och vidare till mitt hotell. För imorgon kommer det bli en väldigt ansträngande dag, och mina ben behöver hinna få all vila dom kan få.

8 kommentarer

  1. Vilket häftigt och färgglatt kvarter! Finns det kvarter till massor med olika länder i Santiago?
    Ska bli spännande att se vad du kommer att göra fortsättningsvis….

    Gilla

    • Jag är inte så insatt eftersom jag av säkerhetsskäl höll mig till turistområdena. Men förutom Barrio Italia och Barrio Suecia som jag besökte i förra inlägget så hörde jag även talas om Barrio Brazil. Och en del gator har också namn efter städer eller länder. Genom det svenska kvarteret gick t.ex en gata uppkallad efter Bukarest.

      Gilla

  2. Helt underbara väggmålningar, färgglada och välgjorda tycker jag.
    Senast jag såg charleston och liknande dansar var faktiskt en söndag i Tel Aviv 2013. Det kom som en total överraskning, och det gjorde det här i Santiago också måste jag säga. Älskar sådana oväntade saker. Och cafét med stolar utan säten samt skyltmarknaden var också helt i min smak. Sedan tyckte jag synd om den stackars Folkan som var så väl bevarad… förutom bucklorna då.

    Gilla

  3. Konsten du visar upp av olika slag är precis en sån konst jag tänder på. Frihet på något sätt…
    Lindyhop, charleston och Jitterbug höll man på med i Mariehamn för ca 20 år sedan, kanske man gör det ännu. Det var härligt att se på …skulle gärna ha dansat men jag var där p.g.a ett cateringuppdrag. Men fint var det. Jag gillar dina bilder..så levande.

    Gilla

  4. Snacka om att jag blir nyfiken och inspirerad – av konsten och alla de där stolarna! Plus skillnaden mellan de svenska och de italienska kvarteren? Finns där ännu fler nationaliteter?

    Gilla

    • Barrio Brazil hörde jag också talas om men det blev aldrig något besök där.
      Barrio Italia läste jag någonstans hade bebotts av italienska migranter, vilket skulle förklara namnet. Namnet på det svenska kvarteret har jag däremot inte hittat någon förklaring till.

      Jag märkte inte att något av kvarteren skulle kännas som Sverige eller Italien. Färgglada hus och gatukonst må vara fint men det för ju varken tankarna till Rom eller Florens. Så man får nog ta namnen med en nypa salt.

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar