Templet vid havet

Det är morgonen den 28:e april när mitt tåg från Seoul rullar in på Busans station. En smidig resa med direkttåg som har wifi och fräscha toaletter. Utropen sker, precis som i metron, även på engelska.
Därifrån går jag direkt ner till metrostationen. I Sydkorea används ett sk. T-card som fungerar på bussar och metro över hela landet. Efter att man köpt sitt kort så laddar man det med pengar, det finns inget kort som gäller för ett visst antal dagar. Mitt är redan laddat så jag kan hoppa på direkt, och ett byte senare rullar jag in på Osirias station i ett fullpackat tåg.

Under min promenad passerar jag manga-konst och ett löplopp. Vägarna är avstängda och det är lite rörigt i trafiken, men poliser gör sitt bästa för att få det att flyta på.
När jag närmar mig mitt mål märks det på dom färgglada lyktorna som visar mig vägen.


Välkomna till Haedong Yonggungsa Temple. Och visst är det vackert med havet och klipporna. Den rogivande grönskan. Och munkarnas böner som ljuder vid byggnaderna då dom har mikrofon på sig. Detaljerna på templen är så många att jag knappt vet vart jag ska fästa blicken.

Men så går tiden. Och plötsligt vaknar jag till ur min harmoni och inser att det har förvandlats till en turistmagnet. Det kommer fler och fler folk. En turist gapskrattar högt och flamsar utan någon som helst tanke på att munkarna och vissa av besökarna ber bara några meter ifrån henne.
Jag gläds åt att jag kom så pass tidigt, tar ett sista kort över havsutsikten och hoppar sedan in i en taxi och åker vidare- till bambuskogen jag skrivit om tidigare.

14 kommentarer

  1. Min första spontana reaktion var: ”less is more”. Och där menar jag alla olika Buddha-figurer i alla möjliga och omöjliga positioner. Har aldrig sett nåt liknande förut. Sedan trodde jag (i min enfald) att tempel var mera ”sober” eller hur jag ska säga. Intressant att du visar motsatsen så att jag blir av med mina förutfattade meningar;-)

    Gilla

    • Det är en chock för ögonen i början med alla färger, mönster och detaljer. Men jag gillar ändå att besöka tempel, framförallt dom med färre folk så att jag kan få känna harmoni.

      Gilla

  2. Så synd när inte turister kan visa någon som helst hänsyn i t ex kyrkor och tempel. Annars tycker jag mycket om att besöka just olika tempel i Asien. De kan många gånger vara otroligt annorlunda och vackra.

    Gilla

  3. Det är illa när folk saknar respekt för andra kulturer och bär sig illa åt. Dessutom är det intressant!!

    Tur att du kom tidigt så du slapp den värsta turistströmmen!

    Gilla

  4. Sånt där är ju så väldigt trist, just brist på respekt som somliga visar. Det var bra att du kom tidigt. Ja, templet ligger verkligen på en fin plats. Skulle gärna också ha besökt det.

    Gilla

  5. Vad störigt med respektlösa turister som flamsar på det där sättet.
    Men verkar ha varit ett väldigt vackert tempel i övrigt, fina bilder!

    Gilla

  6. Så smart att åka dit tidigt för att verkligen få uppleva harmonin i templet. Ser ju fantastiskt vackert ut! 🙂

    Gilla

  7. Kombinationen färgglada lyktor och tempel hade jag aldrig väntat mig – helt fantastiskt! Men varför vissa turister beter sig sådär – usch så irriterande. Törs inte gissa högt på nationalitet, men märker när jag jobbar i butiken att vissa folk beter sig annorlunda än andra.

    Gilla

    • Hon var en sådan där som bara verkade se templet som rekvisita till hennes Instagrambilder. Medan andra turister gick runt och tittade och tog in platsen så gick hon runt och flamsade med sina vänner, och stannade bara när dom skulle fota henne.

      Gillad av 1 person

    • Jag upplever att dom flesta sköter sig bra men tyvärr finns det ju dom som inte visar hänsyn. Värst tycker jag att det varit i bostadsområden. Kvarter med charmiga hus som lockar turister, och vissa av dom verkar strunta i att det faktiskt bor folk där. Jag fotar också dessa hus, men jag sätter mig inte framför ytterdörren och ber någon fota mig. För att ta ett exempel på vad jag sett.

      Gilla

Lämna en kommentar